Misbrug

Vi informerer, når et .dk-domænenavn misbruges

Som et tiltag i vores arbejde for at styrke sikkerheden i .dk-zonen, overvåger vi misbrug på og af .dk-domænenavne. Herefter informerer vi domænenavnets registrant om misbruget.

Vi scanner på daglig basis alle .dk-domænenavne ved hjælp af værktøjet Abuse Manager, som slår op i en række internationale registre og fortæller os på hvilke domænenavne, der er rapporteret ulovlig aktivitet. 

Når vi bliver adviseret om, at der er rapporteret misbrug på et .dk-domæne, skriver vi til registranten af domænenavnet, forhandleren og den navneserveransvarlige. Herunder kan du se de 8 forskellige misbrugs-kategorier, som et domænenavn kan lande i.   

Kategori 

Beskrivelse

Misbrug 

Dit domæne bliver muligvis misbrugt. Det kan fx være spam, malware, phishing eller anden online kriminalitet.  

Botnet 

Domænet er muligvis indblandet i et botnet, som er et netværk af inficerede maskiner, der styres og bruges af ondsindede personer til at udføre cyberangreb. Det kan fx være din webserver, der er blevet kompromitteret.   

Generede domæner 

Der er muligvis blevet oprettet domæner i dit navn, som er blevet brugt til phishing eller andre former for misbrug. Det er muligvis din konto hos din web- og/eller domæneudbyder, der er blevet kompromitteret.

Hacket 

En eller flere ondsindede personer kan have fået uautoriseret adgang til dit domæne og/eller din webserver.  Dit domæne og evt. dit website kan derfor blive misbrugt til online kriminalitet.

Malware 

Domænet kan være blevet brugt til at sprede malware. Malware er en computervirus, som har til formål at ødelægge, misbruge et system eller stjæle dine data. Vær opmærksom på at fjerne henvisninger (fx via links) til malware fra dit website og skifte passwords til dine it-services. 

Phishing 

Domænet kan være blevet brugt til phishing, som fx er en falsk e-mail eller sms, der forsøger at franarre personlige oplysninger (fx loginoplysninger), som derefter kan misbruges. Det kan fx være, at dine e-mailadresser tilknyttet domænet er blevet kompromitteret. 

Scam 

Domænet kan være del af et scam, som er et forsøg på at snyde personer til at opgive sensitive oplysninger. Det kan være, at dit website er blevet kompromitteret og bliver brugt til at franarre folk penge eller personlige oplysninger. 

Spam 

Domænet er muligvis blevet brugt til spam. Spam er fx uønskede e-mails, som bliver sendt til mange mennesker på én gang. Det kan fx være e-mails som prøver at franarre penge eller personlige oplysninger. 

 

Hvad kan du gøre?

Du bør kontakte din it-administrator, hosting-udbyder/webhotel eller forhandler, hvis du modager besked om, at dit domæne er involveret i misbrug. De vil kunne hjælpe dig med at løse problemet. Punktum dk sender blot en servicemeddelelse om misbruget, og vi kan desværre ikke hjælpe med andet end at informere. Vi synes, det er vigtigt, at du kender til misbruget, så du kan handle på det.  

Det er desuden en god idé at udskifte passwords, hvis der har været kompromittering af dine it-services. Det er altid godt at skifte password til et stærkt password. Vi anbefaler desuden 2-faktor autentificering.